Klinisk Basis Uddannelse (KBU)

Som læge i KBU er der mange nye ting at sætte sig ind i. Herunder forsøger vi at samle de vigtigste informationer og links som du kan få brug for i din tid som KBU læge.

 

Målbeskrivelse

Målbeskrivelser udgives af sundhedsstyrelsen og definerer, hvad en KBU skal kunne mestre som minimum.

Uddannelseslaege.dk

Uddannelseslæge.dk benyttes til at dokumentere kompetencer du har opnået. Sørg for at orientere dig i kompetencerne i god tid.

Uddannelsesprogram

Er en konkret beskrivelse af, hvad der skal til for at opfylde målene i målbeskrivelsen. Uddannelsesprogrammerne ændres med års mellemrum. Vær derfor opmærksom på, hvilken udgave af uddannelsesprogrammet der er relevant for dig.

Uddannelsesprogram booklet

Samling af uddannelsesprogrammet til i booklet format

Uddannelsesprogram på Infektionsmedicinsk Afdeling

KBU, introduktions- og sideuddannelse: 

Den uddannelsessøgende skal introduceres til infektionsmedicinske problemstillinger og til principperne for den rationelle kliniske beslutningsproces. Den uddannelsessøgende skal efter endt uddannelse være i stand til at vurdere den akutte internmedicinske patient, og foretage akut/uopsættelig behandling i forbindelse med almindelige akutte internmedicinske sygdomme.

Klinisk uddannelse

Hvad angår uddannelse i diagnostiske og terapeutiske procedurer, henvises til denne checkliste. Ansatte i såvel introduktionsstilling, som i 1. reservelæge stilling, forventes at deltage i stuegangsfunktioner. 1. reservelæger forventes at deltage i ambulatoriefunktioner. Tilsynsvirksomhed på andre afdelinger varetages af 1. reservelæger, afdelingslæger og overlæger.

Den uddannelsessøgende forventes at deltage i samtlige afdelingskonferencer, i konferencer på røntgenafdelingen, og i konferencer på patologisk afdeling, samt klinisk fysiologisk afdeling. Herudover forventes den uddannelsessøgende at deltage i den postgraduate undervisning i medicinsk blok én gang ugentligt i 30 minutter samt i afdelingen i forlængelse af morgenkonference 4 gange ugentligt i ca. 30 minutter

Undervisning

Afdelingen varetager undervisning af medicinske studenter. Desuden varetages sygepleje- og postgraduat undervisning. De uddannelsessøgende forventes at deltage i den kliniske undervisning, henlagt til afdelingen.

Holdninger og etik. 

Forståelse for fagets etiske aspekter forventes indgivet ved den uddannelsessøgendes deltagelse i afdelingens funktioner og konferencer.

Uddannelsesplan

Uddannelsesplanen er din helt personlige plan for, hvordan og hvornår de forskellige elementer skal evalueres og godkendes. Herudover kan planen udvides med særlige ønsker, byt, fokuserede ophold m.m. Uddannelsesplanen laves af dig i samarbejde med din vejleder i forbindelse med jeres første møde. Inden I laver en uddannelsesplan, skal du derfor have styr på de elementer i uddannelsesprogrammerne, som er relevante for dig, mens du er hos os.
Planen er vigtig, og skal være på plads i løbet af de første 14 dage i afdelingen. Og en kopi skal derudover sendes til uddannelsesansvarlig overlæge Rikke Krogh-Madsen (rikke.krogh-madsen@regionh.dk)
Undervejs skal planen justeres, efterhånden som nogle mål er nået og nye skal nås. Dette sker i samarbejde med vejlederen i forbindelse med justeringssamtaler/vejledermøder

Nedenstående kan anvendes som en disposition for mødet for dig og din vejleder

  • Foreligger relevant målbeskrivelse/uddannelsesprogram? Er der både et fælles intern medicinsk og et specialespecifikt uddannelsesprogram?

  • Hvilke kompetencer mangler at blive evalueret?

  • Behov/plan for fokuserede ophold?

  • Obligatoriske kurser?

  • Hvad er nået siden forrige møde?

  • Hvad skal nås inden næste møde med vejleder?

  • Evaluering af introduktion/hidtidigt forløb

  • Plan for videre karriere? 

  • Særlige problemer?

  • Noget til TR, UKYL eller UAO?

Kurser

Se hvilke kurser som udbydes til KBU læger via Region H. Husk at informere vagtplanlægger i god tid forinden dine kurser. Du har krav på fri til de obligatoriske kurser. Øvrige kurser skal aftales med arbejdsgiver og tæller som fravær.

Lægeforeningen

Lægeforeningen har udarbejdet en web-portal -Ny Læge- med fokus på den nyuddannede læge og her gives flere tips og tricks til at få en god start på lægelivet. Blandt andet kan man tage yngre lægers “Overlevelseskursus”, som er en introduktion til det nye arbejdsliv som læge i KBU.

Når du stopper på afdelingen


Tjek, at alle relevante kompetencer er blevet gennemgået. Kompetencekort og logbog skal indsendes elektronisk via uddannelseslaege.dk
Herudover skal UAO attestere, at det samlede sygefravær har været højest 10%. Tidligst én måned før din KBU afsluttes kan du søge tilladelse til selvstændigt virke hos Styrelsen for Patientsikkerhed.
Endelig skal forløbet formelt evalueres via www.evaluer.dk. Brug meget gerne anledningen til at komme med gode forslag til, hvordan uddannelsesforholdene bliver bedre.

Gå igennem din in-basket i SP, og tjek at du har lukket alle åbne forløb. Er du i tvivl om noget i SP tag da kontakt til ledende lægesekretær Maria Hansen maria.christine.munksgaard.Hansen@regionh.dk.
Husk at aflevere nøgler og dit ID-kort. Og husk at aflevere dit arbejdstøj til vask. Og endelig husk at fjerne evt. hængelås fra dit skab.

Yderligere spørgsmål

Har du yderligere spørgsmål så tjek lægeuddannelsen.dk spørg din vejleder, læs på Yngre Læger eller hiv fat i din tillidsrepræsentant -TR (find TRs oplysninger under introduktion-> personale)

Er du blevet bidt af specialet?

Det er ikke for tidligt at undersøge hvilke krav der stille til videreuddannelse i en introstilling og melde sig ind i Dansk Selskab for Infektionsmedicin (DSI)