Introduktionsstilling i Infektionsmedicin

Som læge i introstilling er der mere ansvar og større forventninger til dig end i KBU stillingen. På denne side forsøger vi at samle de vigtigste informationer og links som du kan få brug for i din tid som introlæge.

 

Målbeskrivelse

Målbeskrivelser udgives af sundhedsstyrelsen og definerer, hvad en introlæge skal kunne mestre som minimum.

Uddannelseslaege.dk

Uddannelseslæge.dk benyttes til at dokumentere kompetencer du har opnået. Sørg for at orientere dig i kompetencerne i god tid.

Uddannelsesprogram

Læs uddannelsesplanen lavet specifikt til dig der i introduktionsstilling på Hvidovre Hospital

Kompetencekort

Herunder findes en overskuelig oversigt over de kompetencer som du skal have gennemført i din introstilling

 Uddannelsesplan


Uddannelsesplanen er din helt personlige plan for, hvordan og hvornår de forskellige elementer skal evalueres og godkendes. Herudover kan planen udvides med særlige ønsker, byt, fokuserede ophold m.m. Uddannelsesplanen laves af dig i samarbejde med din vejleder i forbindelse med jeres første møde. Inden I laver en uddannelsesplan, skal du derfor have styr på de elementer i uddannelsesprogrammerne, som er relevante for dig, mens du er hos os.

Planen er vigtig, og skal være på plads i løbet af de første 14 dage i afdelingen. Og en kopi skal derudover sendes til uddannelsesansvarlig overlæge Rikke Krogh-Madsen (rikke.krogh-madsen@regionh.dk)
Undervejs skal planen justeres, efterhånden som nogle mål er nået og nye skal nås. Dette sker i samarbejde med vejlederen i forbindelse med justeringssamtaler/vejledermøder

Nedenstående kan anvendes som en disposition for mødet for dig og din vejleder

  • Foreligger relevant målbeskrivelse/uddannelsesprogram? Er der både et fælles intern medicinsk og et specialespecifikt uddannelsesprogram?

  • Hvilke kompetencer mangler at blive evalueret?

  • Behov/plan for fokuserede ophold?

  • Obligatoriske kurser?

  • Hvad er nået siden forrige møde?

  • Hvad skal nås inden næste møde med vejleder?

  • Evaluering af introduktion/hidtidigt forløb

  • Plan for videre karriere? 

  • Særlige problemer?

  • Noget til TR, UKYL eller UAO?

Vejleder


Vejlederen vælges som udgangspunkt, inden du møder første dag på afdelingen og du får besked herom, når du modtager den første mail fra en af de uddannelsesansvarlige overlæger. Vejlederen er en med mere erfaring. Som hovedregel gælder at overlæge/afdelingslæge vejleder 1. reservelæger, reservelæger og afdelingslæge vejleder reservelæger, reservelæger vejleder KBU læger. Vejlederen skal være med til at sikre, at en uddannelsesplan udarbejdes og planen justeres undervejs. Vejlederen må også gerne være din sparringspartner, hvis du er stødt på særlige problemer eller har brug for at snakke om en svær oplevelse i arbejdstiden. Du behøver derimod ikke nødvendigvis at bruge din vejleder, når du skal gennemgå de enkelte kompetencer. Det skal blot være en på et højere uddannelsesniveau end dig selv. Det er muligt at skifte vejleder, hvis der er særlige grunde til det. Kontakt da en af de uddannelsesansvarlige overlæger.

Uddannelsesansvarlige overlæger (UAO)


Der er 2 uddannelsesansvarlige overlæger for infektionsmedicinsk afdeling Hvidovre. Opgaverne for UAO omfatter bl.a. udarbejdelse af introduktionsmateriale, morgenundervisning, planlægning af byt med andre afdelinger og ansættelse af læger i introduktionsstillinger. Spørg UAO, hvis du eller din vejleder er i tvivl om dit uddannelsesforløb eller der er andre problemer med forløbet.

Undervisning


På hverdage er der formaliseret undervisning for læger i tidsrummet 08.15-08.45. Både yngre læger og speciallæger holder oplæg. Undervisningen tilrettelægges af den uddannelseskoordinerende yngre læge (UKYL). Sig til, hvis du har forslag til emner eller en oplægsholder (kan også være en udefra).
Undervisningsprogrammet sendes ud til din arbejdsmail og hænger også i konferencerummet. Så tjek hvornår du er sat til at holde oplæg.

 

Uddannelse ind i hverdagen

Der er både tid og mulighed for løbende superviseret uddannelse i afdelingen. Alle kan vejlede – bare husk at bede om det f.eks. til superviseret stuegang.

Én gang om måneden er tidsrummet 08.15 – 09.00 sat af til vejledning/uddannelse. Tidspunktet er skemalagt på undervisningsprogrammet. Sæt dig sammen med din vejleder eller en anden, som kan evaluere dine kompetencer. Eller sæt dig sammen med en af de UAO, hvis der er tvivl om dit uddannelsesforløb. Under alle omstændigheder skal tiden bruges i uddannelsesøjemed.

Kurser

Se hvilke kurser som udbydes til introlæger via Region H. Husk at informere vagtplanlægger i god tid forinden dine kurser. Du har krav på fri til de obligatoriske kurser. Øvrige kurser skal aftales med arbejdsgiver og tæller som fravær.

Når du stopper på afdelingen


Tjek, at alle relevante kompetencer er blevet gennemgået. Kompetencekort og logbog skal indsendes elektronisk via uddannelseslaege.dk
Herudover skal UAO attestere, at det samlede sygefravær har været højest 10%.
Endelig skal forløbet formelt evalueres via www.evaluer.dk . Brug meget gerne anledningen til at komme med gode forslag til, hvordan uddannelsesforholdene bliver bedre.

Gå igennem din in-basket i SP, og tjek at du har lukket alle åbne forløb. Er du i tvivl om noget i SP tag da kontakt til ledende lægesekretær Maria Hansen maria.christine.munksgaard.Hansen@regionh.dk.
Husk at aflevere nøgler og dit ID-kort. Og husk at aflevere dit arbejdstøj til vask. Og endelig husk at fjerne evt. hængelås fra dit skab.

Yderligere spørgsmål

Har du yderligere spørgsmål så tjek lægeuddannelsen.dk spørg din vejleder, læs på Yngre Læger eller hiv fat i din tillidsrepræsentant -TR (find TRs oplysninger under introduktion-> personale)

Er du blevet bidt af specialet?

Det er ikke for tidligt at undersøge hvilke krav der stille til at søge hoveduddannelse og melde sig ind i Dansk Selskab for Infektionsmedicin (DSI)